Afgelopen week zag de Amsterdamse beurs een kleine dip onder de 900 punten, maar dankzij een opleving op vrijdag wist de AEX zich weer te herstellen en sloot op een niveau van 905,63 punten, wat resulteerde in een weekverlies van 0,6 procent ten opzichte van de voorgaande week toen de index op 911,34 punten eindigde.
Deze week stond vooral in het teken van toenemende handelsspanningen, met name na de invoering van Amerikaanse importheffingen van 25 procent op staal en aluminium, gevolgd door vergeldingsmaatregelen van de Europese Unie. Brussel kondigde aan dat producten zoals bourbon, spijkerbroeken en Harley Davidson-motoren duurder zullen worden. Dit herinnert aan eerdere handelsconflicten tijdens de vorige termijn van president Donald Trump, toen vergelijkbare maatregelen werden genomen in reactie op Amerikaanse sancties.
Verder escaleerde het conflict toen Trump een importtarief van 200 procent aankondigde op alcoholische dranken uit de EU, wat de aandelen van bedrijven zoals Campari, Pernod Ricard en LVMH onder druk zette.
De dreigende handelsoorlog veroorzaakt ook bezorgdheid over een mogelijke recessie in de Verenigde Staten, met name nadat Trump aangaf dat een recessie niet uit te sluiten valt. Deze opmerking leidde tot aanzienlijke verliezen op Wall Street, waarbij vooral technologieaandelen werden getroffen en de Nasdaq dieper in een correctie belandde. De S&P 500 kwam ook in correctieterrein terecht, met een daling van 10 procent sinds de piek in februari.
“Correcties na langdurige perioden van stijgende aandelenkoersen zijn normaal,” legt een marktanalist uit. “Waarderingen waren flink gestegen en kwetsbaar voor correcties. Ondanks recente koersdalingen blijven aandelen nog steeds aan de prijzige kant. De risicopremie op aandelen is weliswaar niet bijzonder hoog, maar door dalende obligatierentes verbetert de relatieve waardering van aandelen.”
De VIX-index, die de mate van marktangst weerspiegelt, daalde naar 23 punten op vrijdag, na eerder in de week ruim boven de 29 punten te hebben gelegen. Dit suggereert dat het sentiment nog geen keerpunt heeft bereikt, volgens analisten.
Halverwege de week verbeterde het sentiment kortstondig toen Oekraïne aankondigde een wapenstilstand van 30 dagen te steunen, gevolgd door positieve gesprekken tussen de VS en Rusland aan het einde van de week.
Beleggers worden aangemoedigd om hun focus vooral te richten op de ontwikkelingen op de Europese aandelenmarkten te midden van deze geopolitieke spanningen.