De AEX daalt door handelsoorlog: Wat betekent dit voor de wereldeconomische groei?
Afgelopen week was de Amsterdamse beurs allesbehalve positief. De AEX verloor maar liefst 7,3 procent op weekbasis, met een slotstand van 841,29 punten op vrijdag, vergeleken met 907,46 punten een week eerder. De daling van de beurs was het gevolg van verschillende ontwikkelingen, waarvan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en andere landen de grootste was.
De handelsoorlog en de impact op de AEX
De beursweek werd vooral gekenmerkt door het aangekondigde beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die op Liberation Day een reeks importheffingen aankondigde. Deze maatregelen hebben de wereldhandel zwaar beïnvloed en een mondiale handelsoorlog aangewakkerd. Trump stelde een tarief in van minimaal 10 procent voor alle handelspartners van de VS, met de Europese Unie en China als de belangrijkste doelwitten. De EU zou te maken krijgen met een tarief van 20 procent, terwijl China geconfronteerd wordt met een tarief van minimaal 54 procent.
China reageerde snel door tegenmaatregelen te nemen, met een heffing van 34 procent op Amerikaanse producten. Trump noemde de Chinese reactie “verkeerd gespeeld” en zei dat Beijing in paniek is. Hij benadrukte bovendien dat zijn beleid niet veranderd zou worden, ondanks de terugslag. Ursula von der Leyen, president van de Europese Commissie, noemde de importheffingen een “grote klap voor de wereldeconomie” en verzekerde dat Europa klaar was om terug te reageren.
De economische gevolgen van Trump’s beleid
Met de nieuwe tarieven stijgt het gemiddelde heffingsniveau in de VS naar 20 procent, mogelijk zelfs hoger. Dit is het hoogste niveau in honderd jaar, wat volgens ING niet goed is voor de economische groei in de VS en wereldwijd. De kans op een recessie in de VS lijkt hierdoor groter, wat zich zal doorvertalen naar de wereldmarkt.
Desondanks lijkt de Amerikaanse regering bereid de korte termijn pijn te accepteren in de hoop dat de lange termijn vooruitzichten beter zullen zijn. Of die verwachtingen van Trump daadwerkelijk uitkomen, blijft de grote vraag. Barclays voorspelt dat Europa een recessie tegemoet kan zien, terwijl ING zijn groeivooruitzichten voor de eurozone verlaagde van 0,7 naar 0,6 procent voor dit jaar.
De reactie van Centrale Banken
De hoge invoerrechten maken het moeilijker voor centrale banken om de rente te verlagen. Toch denkt Capital Economics dat de centrale banken juist renteverlagingen kunnen doorvoeren om de economische groei te ondersteunen. De Europese Centrale Bank gaf donderdag aan dat de importheffingen en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, grote gevolgen kunnen hebben voor het rentebeleid in de toekomst.
Ook de Federal Reserve in de VS blijft voorzichtig, aldus voorzitter Jerome Powell. Ondanks de toegenomen onzekerheid en de verhoogde neerwaartse risico’s, zei Powell dat de Amerikaanse economie er nog steeds goed voorstaat en dat het nog te vroeg is om een duidelijke koers te bepalen in reactie op de handelsoorlog.
Economische gegevens: werkgelegenheid en inflatie
Ondanks de turbulentie op de beurs, werden er afgelopen week ook belangrijke economische cijfers gepubliceerd. Zo stegen de consumentenprijzen in de eurozone in maart met 2,2 procent op jaarbasis, wat gelijk was aan de verwachtingen. De kerninflatie kwam uit op 2,4 procent, iets lager dan een maand eerder. De eurozone zag een lichte groei in de dienstensector, maar de industriële productie bleef achter.
In de VS waren de inkoopcijfers minder positief. De Amerikaanse industrie stond onder druk, met zelfs een krimp in maart. De dienstensector groeide minder snel, hoewel S&P Global meldde dat de dienstensector wereldwijd juist een versnelling doormaakte. Het Amerikaanse banenrapport van maart bracht een gemengd beeld: er kwamen 228.000 nieuwe banen bij, maar de werkloosheid steeg onverwacht van 4,1 naar 4,2 procent.
De val van de Dollar en stijging van de Euro
De onzekerheid rondom Trump’s handelsoorlog had invloed op de valutamarkten. De euro steeg met ongeveer anderhalf procent op weekbasis ten opzichte van de dollar. ING noemde de euro de verrassende winnaar van de verkoopgolf die ontstond na de aankondigingen van Trump, en het gebrek aan vertrouwen in de dollar als veilige haven lijkt hierbij een belangrijke factor te zijn.
De impact op de grondstoffenmarkt
Op de grondstoffenmarkt was de daling van de olieprijzen een opvallende ontwikkeling. De zorgen over de handelsoorlog en de impact daarvan op de wereldwijde vraag naar olie zorgden voor een aanzienlijke prijsdaling. Tegelijkertijd besloot OPEC+ de productie vanaf mei sneller op te voeren, met een verhoging van 411.000 vaten per dag, wat gelijkstaat aan drie maandelijkse verhogingen.
Wat betekent dit voor u?
De handelsoorlog heeft de markten in een grip van onzekerheid gebracht. De gevolgen voor de economische groei in de VS, Europa en de rest van de wereld kunnen verstrekkend zijn. Centrale banken zullen waarschijnlijk de komende tijd een belangrijke rol spelen in het proberen te stabiliseren van de markten en het ondersteunen van de groei. De verdere ontwikkeling van de handelsoorlog, evenals de reactie van de verschillende centrale banken, zal bepalend zijn voor de komende maanden.
Beleggers zullen de komende tijd goed moeten opletten, aangezien de markten onder invloed van de handelsspanningen flink kunnen fluctueren. De vraag is hoe lang deze onzekerheid zal aanhouden en welke maatregelen er worden genomen om de wereldwijde economie weer op koers te krijgen.