Na een sterke handelsdag gisteren, opent de AEX stabiel en begint zelfs iets boven de slotkoers van gisteren op 926 punten. Ook de FTSE en de DAX bevinden zich rond hun donderdagse slotniveaus. In China boekten de beurzen in Hongkong en Shanghai respectievelijk een winst van een procent, terwijl de Japanse Nikkei een verlies van 0,7% noteerde.
Op donderdag eindigde de S&P 500 0,4% hoger en steeg de Nasdaq Composite met 0,5%, waarmee beide indices hun derde opeenvolgende winstdag behaalden. De Dow Jones had het moeilijker en daalde met 0,3%. Op weekbasis staat de S&P 500 op koers voor een winst van 0,7%, terwijl de Nasdaq een stijging van 0,8% laat zien. De Dow Jones noteert een bescheiden toename van 0,5%. Palantir (+9,79%), Uber (+8,55%) en Nvidia (+3,08%) waren enkele van de grootste winnaars, terwijl Eli Lilly (+3,35%) profiteerde van beter dan verwachte kwartaalcijfers.
Aan de andere kant kreeg Amazon een klap van 4% in de nabeurshandel na teleurstellende vooruitzichten voor de omzetgroei in het eerste kwartaal, met een voorspelde groei van 5% tot 9%, wat de zwakste groei ooit zou betekenen.
Beleggers richten nu hun aandacht op het Amerikaanse banenrapport dat later vandaag wordt vrijgegeven. Economen verwachten een toename van 169.000 banen in januari, lager dan de 256.000 banen die in december werden toegevoegd. De werkloosheid wordt verwacht stabiel te blijven op 4,1%.
Azië & Grondstoffen: Marktontwikkelingen
In Azië varieerden de markten. Beleggers reageerden op het rentebesluit van India en nieuwe gegevens over de huishoudelijke uitgaven in Japan. De Japanse Nikkei 225 daalde met 0,57%, terwijl de bredere Topix-index 0,42% lager sloot. Japanse huishoudelijke uitgaven stegen in december met 2,7% op jaarbasis, veel sterker dan verwacht. De Hang Seng Index in Hongkong steeg met 0,69% en de Chinese CSI 300 won 0,96%, gestimuleerd door optimisme over economische stimuleringsmaatregelen in China.
De goudprijs bleef in de buurt van recordniveaus en is op weg naar zijn zesde opeenvolgende week van winst, nu gestegen naar $2.867 per ounce. Goldman Sachs-analisten voorspellen verdere stijgingen met een mogelijk koersdoel van $3.000 per ounce.
Olieprijzen stegen licht vanochtend, maar blijven op weg naar hun derde opeenvolgende week van verliezen. Brent-futures stegen met 15 cent naar $74,44 per vat, terwijl WTI-ruwe olie 9 cent steeg naar $71,70 per vat. De voortdurende handelsspanningen tussen de VS en China blijven druk uitoefenen op de vooruitzichten voor de vraag.
Europa: Marktreactie op Renteverlaging in VK
Enkele Europese markten sloten op donderdag op recordniveaus, gestimuleerd door sterke bedrijfsresultaten en een renteverlaging door de Bank of England. De Stoxx 600-index steeg met 1,26%, terwijl de FTSE 100 1,3% hoger sloot en een nieuwe recordhoogte bereikte. De Britse pond daalde echter met 1% tegenover de Amerikaanse dollar, met speculatie over verdere renteverlagingen in het VK. De Bank of England verlaagde haar rente met 25 basispunten en herzag haar groeiprognoses voor 2025 van 1,5% naar 0,75%.
Op het bedrijfsfront zag de Deense rederij Maersk haar aandelen met 6,35% stijgen na beter dan verwachte kwartaalcijfers, ondanks een sombere vooruitblik voor het komende jaar. Volvo Cars daarentegen verloor 11% na waarschuwingen over toenemende concurrentie in de EV-markt vanuit China. Bierbrouwer Carlsberg rapporteerde een lichte omzetmiss, terwijl ING, ArcelorMittal, AstraZeneca en Siemens Healthineers ook hun kwartaalcijfers presenteerden.
Beleggers zullen de komende tijd blijven letten op de impact van handelsspanningen en de rentevooruitzichten in zowel de VS als Europa, met het Amerikaanse banenrapport dat vanmiddag verwacht wordt en mogelijke volatiliteit met zich mee kan brengen.