Skip to main content

De Amerikaanse aandelenmarkten lijken dinsdag met een positieve toon van start te gaan. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 een stijging van 0,5 procent, terwijl de Nasdaq-futures met 0,7 procent stegen. Deze optimistische vooruitzichten worden echter genuanceerd door de publicatie van de producentenprijzen om 14:30 uur, die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke opening.

Invloed van technologie- en chipsector

Maandag stonden techaandelen nog onder druk, mede door stijgende rentes die groei-aandelen minder aantrekkelijk maken. Daarnaast kondigde het Witte Huis nieuwe beperkingen aan op de export van AI-chips. Nvidia, dat maandag 2 procent inleverde, lijkt dinsdag op koers om het verlies grotendeels goed te maken.

Handelsrelatie tussen de VS en China

Bloomberg meldde maandagavond dat het economische team van Donald Trump overweegt om voorzichtiger om te gaan met nieuwe importheffingen. Dit kan de inflatiedruk verlagen en bracht vorige week al optimisme op de markten, hoewel Trump deze berichten toen ontkende.

Ook kwam vanochtend naar buiten dat China mogelijk overweegt de Amerikaanse activiteiten van TikTok te verkopen aan Elon Musk. TikTok zelf noemde deze berichtgeving “pure fictie”, maar het gerucht onderstreept de fragiele handelsrelatie tussen de twee economische grootmachten.

Hoogblijvende obligatierentes

De Amerikaanse tienjaarsrente bleef dinsdag stabiel rond 4,79 procent. Analisten wijzen erop dat een verdere stijging naar 5 procent de aandelenmarkt aanzienlijk kan verstoren. Met de publicatie van de producentenprijzen en de consumentenprijzen later deze week ligt de focus op het toekomstige rentebeleid van de Federal Reserve.

Positieve signalen uit de Amerikaanse economie

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het vertrouwen onder kleine ondernemers in de VS verder is gestegen. De vertrouwensindex steeg in december van 101,7 naar 105,1, het hoogste niveau sinds oktober 2018. Volgens Bill Dunkelberg van NFIB zijn de economische vooruitzichten verbeterd na de verkiezingen.

Bewegingen in valuta en olie

De euro noteerde dinsdagmiddag 0,2 procent hoger ten opzichte van de dollar, met een koers van 1,0263. Analisten van Danske Bank verwachten op korte termijn een correctie na de recente rally van de dollar.

Ondertussen daalden de olieprijzen met 0,7 procent, na een reeks sessies met aanzienlijke stijgingen. Het vooruitzicht op een mogelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas drukte de olieprijzen licht.

Conclusie

Hoewel de futures op een groene opening wijzen, blijft er onzekerheid hangen door de publicatie van inflatiegegevens en geopolitieke ontwikkelingen. Beleggers houden niet alleen de producentenprijzen scherp in de gaten, maar ook de voortdurende spanningen tussen de VS en China, en de hoge obligatierentes. Dit alles maakt de markt bijzonder gevoelig voor nieuwe ontwikkelingen.