Skip to main content

De afgelopen dagen was het een turbulente tijd op de financiële markten, met de AEX die net onder de 900 punten dook. De zorgen over recessie laaiden op na opmerkingen van Trump over mogelijke economische krimp dit jaar, wat investeerders aanzette tot massale verkopen.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gewaarschuwd voor de hoge inflatie in Nederland. Hoewel het land momenteel goed gepositioneerd is om tijdelijke inflatie te dragen, benadrukt de centrale bank dat dit geen nieuw normaal mag worden. Aanhoudend hoge inflatie kan leiden tot stijgende inflatieverwachtingen, wat op zijn beurt hogere looneisen en prijzen kan veroorzaken.

Op de Amerikaanse markten wordt dinsdag een lichtgroene opening verwacht na de verkoopgolf van maandag, die vooral tech-aandelen trof. De futures op de S&P 500 stonden rond lunchtijd tot 0,4 procent hoger, terwijl de Nasdaq-futures met 0,5 procent stegen.

Maandag zag de techindex een verlies van 4 procent, waarbij Tesla opviel met een daling van meer dan 15 procent. Dinsdag lijkt Tesla echter met ongeveer 1,5 procent hoger te openen.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild merkte op dat er alleen al op maandag 1 biljoen dollar verloren ging aan marktkapitalisatie van de Nasdaq-index. Hij benadrukte dat de Amerikaanse aandelenmarkt snelheid heeft gekregen in de daling, met Tesla als de slechtst presterende.

Volgens Vranken zijn er diverse redenen voor de neerwaartse trend van Tesla, waaronder de dalende bitcoin en de politieke standpunten van CEO Elon Musk.

Op macro-economisch vlak zal deze week de aandacht vooral uitgaan naar de Amerikaanse inflatiecijfers op woensdagmiddag, met later vandaag ook vacaturecijfers die interessant zijn, aldus analist Francesco Pesole van ING.

Ochtendrapporten toonden aan dat het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers verder is gedaald in februari, na eerdere afnames in januari, ondanks een piek in december na de verkiezingswinst van Donald Trump.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd 0,5 procent hoger, net onder de 1,09, terwijl olieprijzen met meer dan 1 procent stegen en de Amerikaanse tienjaarsrente stabiliseerde op 4,219 procent.

Pesole van ING wijst momenteel op verschillende negatieve factoren voor de dollar en benadrukt het uitdagende marktsentiment bij het voorspellen van de bodem voor de greenback, vooral met belangrijke macrodata in het vooruitzicht.

Bedrijfsnieuws:

  • Apple, na een bijna 5 procent daling op maandag, stond ook dinsdag voorbeurs onder druk.
  • Nvidia steeg voorbeurs met 1,4 procent na een daling van 5,1 procent op maandag, wat het jaarverlies op 20 procent brengt.
  • Delta Air Lines daalde voorbeurs met 11 procent na een winst- en omzetwaarschuwing voor het eerste kwartaal.
  • Oracle opende maandag nabeurs met teleurstellende kwartaalcijfers, wat resulteerde in een verwachte 5,5 procent lagere opening op dinsdag.
  • Softwarebedrijf Asana zag de aandelen voorbeurs met 34 procent kelderen na aankondigingen rondom CEO en teleurstellende kwartaalvooruitzichten.
  • Biotechbedrijf Illumina verlaagde de verwachtingen voor 2025, maar zag desondanks voorbeurs een stijging van 2,6 procent.