Na een tumultueuze week met de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis staat investeerders eind januari nog veel te wachten. De Europese Centrale Bank en de Federal Reserve komen binnenkort met hun rentebesluiten, terwijl grote Amerikaanse techbedrijven hun kwartaalcijfers bekendmaken. Op de Nederlandse beurs staat vooral ASML in de schijnwerpers vanwege zijn prestaties en vooruitzichten.
De eerste week van Trump’s herintrede bracht gelijk actie met zich mee, met een reeks decreten die een nieuwe koers markeren, vooral op het gebied van klimaat en kunstmatige intelligentie. Trump lanceerde het Stargate samenwerkingsverband, waar onder andere OpenAI en Oracle bij betrokken zijn, met een totale investering van $500 miljard. Ondanks deze initiatieven stuitte Trump al snel op juridische hindernissen, terwijl de Democraten na de verkiezingsnederlaag in de hoek zaten.
Op de AEX werd afgelopen week de druk gevoeld, vooral door de zorgen rondom chipfondsen. ASML, dat binnenkort zijn resultaten publiceert, werd mede beïnvloed door een verkoopadvies en een aanzienlijke verlaging van het koersdoel door Aziatische beleggingsadviseurs, naast problemen bij een Zuid-Koreaanse chipproducent.
Bij de Federal Reserve is er een ander verhaal. Voorzitter Powell gaf in december al aan geen haast te hebben met verdere monetaire versoepelingen na eerdere renteverlagingen in het voorgaande jaar. Trump daarentegen dringt aan op lagere rentetarieven, niet alleen in de VS maar wereldwijd. Ondanks zijn druk verwachten experts dat de Fed voorlopig de rente onveranderd zal laten, gezien de economische data over werkgelegenheid en inflatie.
In de laatste handelsweek van januari komt het cijferseizoen voor bedrijven pas echt op gang. Investeerders kijken vooral uit naar de prestaties van grote Amerikaanse techreuzen zoals Microsoft, Tesla en Meta op woensdag, evenals naar de resultaten van oliereuzen Chevron en ExxonMobil.
Daarnaast staan de rentebesluiten van zowel de ECB als de Fed centraal. De ECB lijkt klaar te staan om de rente verder te verlagen als steun voor de economie in de eurozone, gezien politieke en economische onzekerheden in verschillende EU-landen.
Op de Amerikaanse beurzen blijft het beeld positief sinds Trump’s terugkeer, vooral onder leiding van technologiebedrijven zoals Nvidia. Apple daarentegen stond onder druk nadat het op de verkooplijst belandde bij handelshuis Jefferies. De deregulering en mogelijke belastingverlagingen door Trump geven bedrijven in de VS redenen tot optimisme, hoewel zijn plannen voor een flinke verhoging van de olieproductie waarschijnlijk minder impact zullen hebben.